Kom godt i gang med solvarme

sol

Solen danner masser af energi. Så hvorfor ikke udnytte det? Med solvarme er det netop det du gør. Solvarme er et begreb man benytter, når man udnytter solens energi til at opvarme vand via et solvarmeanlæg. Det danske vejr egner sig, måske overraskende nok, rigtig godt til solvarme, trods vores nordlige placering. Solen skinner nemlig 1800 timer om året i Danmark og sender året rundt den energi ned over os. Denne artikel vil se mere på solvarme, hvordan det fungerer og, hvilke overvejelser, der kan være i forbindelse med solvarme, før man evt. investerer i et solvarmeanlæg.

Hvordan fungerer solvarme?

Solvarme fungerer på den måde, at solens energi benyttes til opvarmning af varmt vand. Solvarme kan levere 60-70 % af den samlede energi, som en gennemsnitlig familie har brug for til at opvarme vand i deres bolig. På varme, solrige sommerdage i sommermånederne kan et solvarmeanlæg endda give energi nok til at opvarme alt det vand, som en familie har brug for. Resten af året fungerer solvarme som en form for tilskud til husets energiforsyning, hvor solvarmen forvarmer vandet i varmtvandsbeholderen i boligen.

Selve solvarmeanlægget består af en solfanger, som på normalvis ligger på husets tag i en sydvendt retning. Dog kan solfangeren også sidde på eksempelvis et udhus, skur eller stå på jorden for den sags skyld. Et solvarmeanlæg fungerer på den måde, at det sørger for at omsætte solens energi til varme i et lukket kredsløb helt uden at udsende CO2 eller andre skadelige stoffer til atmosfæren. Når solfangeren så rammes af solens stråler, bliver en frostsikker væske i varmesystemet opvarmet. Denne frostsikre væske kan hverken fordampe ved høje temperaturer eller fryse ved kolde vinteraftener. Herefter vil en cirkulationspumpe få væsken til at cirkulere mellem husets varmtvandsbeholder og solfangeren, hvilket får væsken til at afgive sin varme.

Overvejelser i forbindelse med solvarme

Hvis du går og overvejer at få solvarme, så er der dog lige nogle overvejelser du bør gøre dig først. Først og fremmest skal du overveje, hvor solfangeren skal placeres. Det kan ikke betale sig at få solvarme, hvis solfangeren ikke kan vende i en sydlig retning, eller hvis der eksempelvis er nogle træer eller bygninger, som spærrer for sollysest. For det andet bør du undersøge dit tags hældning. Solfangeren skal nemlig monteres på en hældning på 30-60 grader, hvis den skal placeres på et tag. Desuden skal du undersøge dit tags tagkonstruktion og bæreevne. Få evt. en fagmand til at kontrollere, om husets tag kan bære solfangeren. Samtidig bør du kigge på dit vandforbrug. Hvis vandforbruget er under 100 liter dagligt, så kan det ikke betale sig at få solvarme. Desuden kræver et solvarmeanlæg, at du har et vandbåret centralvarmeanlæg, for at kunne bruge solvarme til boligopvarmning.

Hvis du beslutter dig for at få et solvarmeanlæg, bør du få en autoriseret installatør til at montere det. Her er det altid en god ide at indhente forskellige tilbud fra forskellige installatører, som alle har dokumenteret erfaring med solvarmeanlæg.

Alt afhængigt af anlæggets størrelse og ydeevne, kan solvarmeanlæggets pris variere en del. Det koster dog som udgangspunkt mellem 25.000 – 65.000 kr. og derover.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *